dijous, 30 de juny del 2011

quan una cançó es fa petita (i sona bé!!!!)

Acostumats estem a que, a l'anar a veure un grup en directe, la seva posada en escena, pantalles i llums vàries, i arranjaments facin que aquella cançó que tant ens agrada, ens agradi encara més. Normalment una cançó que en un disc pot sonar despullada, en directe adquireix tota la magnificència possible. És el que enganxa dels concerts: aquella posada en escena captivadora, aquell "no sé què" que fa que una cançó soni tant bé en directe.

Resulta que fa uns 15 dies vaig anar a un concert de Manel. Crec que a aquestes alçades, ja poca cosa es pot dir de Manel que no s'hagi dit encara. Aquells 4 nois amb posat seriós, tant tiesos, immòbils, sense fer ni una ganyota (tot i que ara a n'en Roger se li escapa el riure més que abans, i en Guillem té més feedback amb el públic). Van arrasar fa uns mesos amb la cançó Aniversari, una cançó preciosa amb un videoclip preciós i amb uns arranjaments orquestrals meravellosos (i això era només un tastet del gran disc que van treure). I evidentment, a l'hora de veure'ls en directe, em plantejava el gran dubte de com sonaria aquell disc tant arranjat sense tot l'acompanyament i només amb el baix d'en Martí, la guitarra d'en Roger, la bateria de l'Arnau, i de vegades amb l'ukelele i de vegades amb la guitarra espanyola d'en Guillem.

Era un dimarts, de pagament i en un pavelló, però com ja comença a ser costum, les entrades estaves esgotades de feia dies i mitja hora abans del concert la cua era més que considerable. Varem aconseguir situar-nos en una 4a fila, darrere de caps adolescents de nois alts i espigats i de noies que cridaven molt, talment com si es tractés d'un concert de Justin Bieber. I a les 10 puntualment van començar amb "El Miquel i l'Olga tornen". Sense flauta i sense Olga, però sonava extremadament bé tot i tractar-se d'un pavelló. La veu d'en Guillem ressonava inundant tot el pavelló, fins i tot per sobre dels crits adolescents ja esmentats. Abans en un concert de Manel t'hi trobaves 30anyeros amb camises de quadres i ulleres de pasta, ara agraden a tots els públics i això (de vegades) comporta certs inconvenients.

I van anar caient tots els temes del nou disc, i també es va colar alguna història explicada en el disc anterior. Això sí, en Guillem estava menys parlador. No esperava tornar a sentir quan en Roger havia anat de colònies a Empúries, ni tampoc de l'enamorament fugaç de la Maria i el Marcel, ni tant sol com l'Arnau s'havia enamorat d'una dependenta en una botiga qualsevol, que anava variant en cada concert; però si que tenia ganes d'escoltar alguna anècdota nova d'aquelles que no se sap ben bé fins a quin punt són inventades. Això sí, continua canviant alguna paraula de tant en tant. 

 I "Benvolgutva ser un altre dels punts àlgids, sense trompetes, trombons o el que sigui, però la gent la va cantar tant a pulmó que no es van trobar a faltar. I finalment va sonar "Aniversari" i tots vem cridar alhora "Que demani un desiiiiig!!! Que demani un desiiiiiiig!!!". I vaig pensar que es feia petita sense orquestra, però que continuava sonant bé. La màgia del directe. Sense pantalles ni pretensions. En diuen folk; jo no etiquetaré, a mi m'agrada i punt.



Us deixo un parell de videos que vaig fer. La qualitat no és molt bona, de tant en tant es veu algun cap adolescent i se senten converses vàries (inconvenients dels que us parlava abans). 


dimarts, 21 de juny del 2011

Antònia Font

Agost 2004

Recordo un dia qualsevol d'agost de l'any 2004 que em trobava camí de Cadaqués amb un discman entre mans i a dins hi sonava un disc d'Antònia Font. Es deia "Alegria" i no sé com ni perquè va arribar a parar a les meves mans. De fet no sé si era original o se l'havia baixat algú. Però em va enganxar molt. Recordo també, uns dies després, passant un cap de setmana llarg a casa d'un amic a la Bisbal aprofitant que era la festa major i no podia deixar de taralejar: "Patxanga! Que jo vull només patxanga total!", tot i que el plan d'aquells dies era anar a veure els Pets que no m'agradaven.


Setembre 2007

Després de fer 18 anys i que em regaléssin el disc "Batiscafo katiuscas" i no m'agradés massa, vaig deixar de banda aquell grup que havia posat la banda sonora d'uns estius abans. Però al cap d'un any i mig, al setembre del 2007 vaig topar-me amb una amiga que em va parlar massa bé dels Antònia Font i vaig decidir descarregar-me el disc "Taxi" (no hi ha link a l'spotify...) i resulta que em va encantar!! I així va ser com em vaig reenganxar.


Juny 2008

Miracle!! Els Antònia Font a Girona i de gratis. Va ser espectacular!!! (tot explicat al fotolog). Em van agradar tant que he viscut 3 anys esperant un altre concert d'Antònia Font.


Maig 2011

Després de no sé quants anys (molts) sense tocar, van tornar els Antònia Font amb un disc titulat "Lamparetes". Van venir a Girona a tocar però era molt car... El destí, però, va fer que el fill d'en Joan Miquel Oliver nasqués aquell mateix dia, el concert s'aplacés i el preu variés considerablement, cosa que em va empènyer a comprar entrades per anar-los a veure al cap de 2 setmanes més tard. I un cop allà, al local social de Quart, molta cua, molta gent per ser un dimecres, molt d'ambient, dues parts: la primera el Lamparetes de cap a peus i la segona amb embogiment col·lectiu repassant grans hits. Vaig descobrir que la cançó més intensa en directe de tots els concerts que he viscut és el Wa Yeah (para muestra un botón, us deixo un video d'aquell dia...)






Juny 2011

Divuit dies després d'aquella intensa nit de maig, els tornava a veure, aquesta vegada canviant Quart per Llagostera, canviant la segona fila per una fila indefinida on amb prou feines veia l'escenari. Pavelló ple de gom a gom, gent cantant a pulmó, i molt d'ambient.




Quart, 25 de maig de 2011 (des de segona fila)


Llagostera, 11 de juny de 2011
(tenia molta gent al davant... de fet, la foto la va fer un bon amic que és molt alt!)


Pròximament...

El futur és incert, però les ganes de veure'ls hi són, els concerts són una realitat i l'agenda és ben plena. Espero que el destí es torni a posar de la meva part i tornin ben aviat per terres gironines (i a poder ser, gratuïtament!).

divendres, 17 de juny del 2011

Quan vaig fer la selectivitat (5 anys després)

Fa 5 anys però sembla que fos ahir. Aquests dies que s'està fent la selectivitat, no puc deixar de recordar quan la vaig fer jo (llavors va ser just els dies abans de la revetlla de Sant Joan).

Anys anteriors veia aterrida per la televisió com en parlavem fins a la sacietat, entrevistant alumnes que es queixaven que l'examen de català era difícil.

Recordo aquell sopar "de gala" (però en plan cutre) a l'institut, les birres en una palangana, les espelmetes pel camí, les fotos amb tots els professors, el video emotiu... Recordo un diumenge 11 de juny a la platja amb un bon grapat d'amics, celebrant a la platja de l'Estartit el meu aniversari amb 3 mesos de retard. També recordo un altre diumenge a la platja, aquesta vegada amb família i a l'Escala, mentre tots els companys de classe estaven estudiant.

La darrera setmana va ser dura. Estudiar en 10 dies el que podia haver estudiat amb un mes (o més fins i tot) era una missió gairebé impossible. Recordo la tarda abans del primer dia i la sensació d'alleugeriment que tenia pensant que ja havia acabat tot però en realitat no havia ni començat, i aquesta va ser la gran patacada que em vaig cardar quan vaig veure que eren les 9 del vespre i que tenia la sensació (per sort, només va ser una sensació) que no em sabia res de català (primer examen). Plorava desconsoladament en un racó de l'habitació quan em va trucar una amiga per desitjar-me sort, li vaig tornar la sort (ella també s'examinava) i vaig aprofitar per preguntar-li si miraria Ventdelplà o aniria a dormir d'hora. Va ser una bona elecció decidir veure-ho per destensar la situació.

I l'endemà, ben d'hora, cap a la facultat de ciències de la Universitat de Girona, on ja ens esperaven uns quants professors. Duia una xapa que m'havien enviat des de la mateixa UdG amb un trèbol i hi posava "Sort", també duia un amulet i els meus bolis de la sort... Mai està de més tot això. Fins que va ser el moment de començar. Ens van cridar i varem fer cua per entrar a l'aula mentre esperavem davant d'unes lleixes plenes d'esquelets i fòssils estranys. Estan ben sonats aquests científics, pensava, intentant mantenir la calma. Fins que van dir "Noguer Casals", i em vaig disposar entrar a l'aula tot ensenyant el DNI, i després vaig deixar les coses tirades en un racó de l'aula. Un professor em va obligar a canviar la cadira de dretana que m'havia tocat per una d'esquerrana (no fos que amb una postura estranya com la que hem d'adoptar els pobres esquerrans desgraciats que ens toca escriure amb cadires de dretans se m'acudís copiar). Va ser missió difícil entre els nervis, la quantitat de gent que hi havia i que la cadira estava enganxada amb les dels costats. Però ho vaig aconseguir. I un cop vist l'examen i descobrir que no era tant difícil vaig respirar alleugerida. 

Els següents ja van anar rodats, i fins i tot la mitja hora o hora que teniem entre examen i examen enlloc de parlar d'això o repassar comentavem coses supèrflues. Aquella tarda calorosa de dimarts, després de rebre missatges al mòbil d'amics donant-me ànims (realment em van animar molt), i després de veure el Cor de la Ciutat, em vaig disposar a estudiar els 5 autors de filosofia que encara no m'havia ni mirat, mentre fora al pati, el meu germà i la meva cosina jugaven a la piscina.

I el tercer dia, al sortir de l'aula després del darrer examen i veure aquell verd de la gespa, aquell blau del cel, aquell sol apretant fort i cremant la pell vaig descobrir realment què era la llibertat i la satisfacció personal. Tot i que aquella sensació va durar poc, perquè després va venir l'estrés de saber les notes de la sele, les notes de tall per entrar i la difícil tasca de triar què volia estudiar i començar a construir el meu futur.

9/06/2006.
Amb diferents profes que vaig tenir durant el batxillerat

Un record d'aquell sopar de gala a lo cutre: http://www.fotolog.com/thiona/21798869

dissabte, 11 de juny del 2011

cançons de l'estiu (ara ja no fan ràbia)

Les cançons de l'estiu, ja poden ser tant panolis com vulgueu, però només perquè contenen la coletilla "de l'estiu" ja molen. I només molen quan les escoltes a l'estiu amb bona companyia, a l'hivern fan com ràbia. Alguna cosa es deuria activar dins meu fa dos estius, potser arran d'aquell mític anunci d'Estrella Damm, la veritat és que mai abans havia parat gaire atenció a les famoses cançons de l'estiu (exceptuant el hit de la Macarena, quan era molt petita).

Malgrat que el temps no hi acompanya, només cal una mica de predisposició per fer un viatge en el temps (climatològicament parlant) i plantar-te en un estiu de fàbula escoltant cançons cutres; cançons que no s'acaben d'entendre; cançons d'anuncis; cançons que diuen que són teves i no saps perquè; cançons de sempre; cançons que t'encanten; cançons que inciten a fer el burro; la cançó dels "timbals"; cançons amb coreografia; cançons que donen bon rotllo; cançons taladro; cançons amb les que t'indentifiques... i infinites més.

Ja tinc ganes de ballar les noves cançons de l'estiu, que al setembre ja faran ràbia.